Как Lean управленския подход и Индустрия 4.0 се допълват?

Някога замисляли сте се дали Индустрия 4.0 и Lean управленския подход биха могли да се съчетаят? Ето тази статия описва как тези два производствени образеца, биха могли да решат предизвикателствата в промишлеността. В този глобализиран и дигитално свързан свят,  възможността да се произвеждат персонализирани продукти се оказва ключова. Постоянно увеличаващите се клиентски изисквания, водят до увеличаване в разнообразия и вариации, което от своя страна води до увеличаване на сложността на производствената среда. Lean управленския подход и Индустрия 4.0 могат да си повлияят една на друга многократно в решаването на тези проблеми. Относно съчетаването на Lean управленския подход и Индустрия 4.0, съществуващата литература клони към термини като lean 4.0, lean автоматизация, смарт lean производство и lean индустрия 4.0.

Тези методи съчетават инструменти от Индустрия 4.0 като адитивно производство, превозни  средства с автоматично насочване (AGV), виртуално представяне, човеко-компютърни взаимодействия, облачни технологии, големите данни и анализирането на данни с lean инструменти като времева последователност, Heijunka, Kanban, картографиране на потока на добавяне на стойност и др. В статията по долу, ще намерите матрица с инструменти от Индустрия 4.0 съчетани с lean методи. Тези lean 4.0 методи не бива да бъдат гледани като на единични инструменти за намаляване на разходите, а по скоро като на един цялостен подход.

Има и пример, който олицетворява как мониторинга на състоянието извършено посредством машинно самообучение и облачни технологии, допринася за общата поддръжка на оборудването. Една от ключовите области е внедряването на служители, които чрез lean методи да съумеят да избегнат повтарянето на неуспехи при работата в компютърно интегрирани производства.

Източник: https://restart-project.eu/can-lean-management-industry-4/ 

 
Публикувана 4 Януари 2019 г. 13:01:33
 Новини

18 Март 2019
Бизнес делеагция в Будапеща, 15-16 април 2019г.
още...
15 Март 2019
Завод "Найден Киров" представя европейски проект за повишаване на енергийната си ефективност
още...
28 Февруари 2019
БТПП, АИКБ и БСК организират кригла маса на тема "ЗА конкурентоспособна и просперираща българска икономика"
още...
23 Януари 2019
Ще бъде създаден комитет за търговия, в рамките на Смесената междуправителствена българо-иранска комисия за икономическо сътрудничество
още...
23 Януари 2019
Нов разширен прием на заявления от родители за осигуряване на детегледачи
още...

Още новини